Foto: Atle J. Goutbeek.

Foto: Atle J. Goutbeek.

 
 

Tvedestrand for den som ikke ved det, er en yndig liden Sørlandsby… 

Slik starter visa om Urmageren fra Tvedestrand, udødeliggjort av Einar Rose i en revy fra 1930. Den langfingrede urmageren som stakk av med både ur, altervin og dyden til Jomfru Kluge. Og hvis du spør en som har bodd i byen vår en stund om hvordan denne visa går igjen, så skal du ikke se bort ifra at du får hele sangen sporenstreks. Alle seks versene.

 

Østerkleiv. Foto: Ida Monrad Haugen.

Østerkleiv. Foto: Ida Monrad Haugen.

den gamle byen

Tvedestrand er kanskje den mest særpregede av sørlandsbyene, der den ligger med sine gamle, hvite trehus som klorer seg fast oppover de bratte bakkene. Her kan du gå opp trange gater, og ned bratte trapper mot fjorden og havna. Har du en halvtime til overs kan du vandre i de gamle bydelene Østerkleiv og Vesterkleiv. Vesterkleiv ligger fritt og høyt opp mot kirken, med utsikt over havna og Tvedestrandsfjorden. Mens den eldste bydelen Østerkleiv ligger som en skjult sørlandsperle mellom Solfjeld og Smifjell. Gata starter helt nede ved minnestøtten ved havna og slynger seg bratt og smal oppover mellom de eldste, hvite sørlandshusene helt opp til Rughagen.


håndverk og handel

Men byen kan by på mer enn den gode sørlandsstemningen. Her finner du også de små spesialforretningene og håndverkerne som gjør handelen til noe helt eget. Her kan du oppleve personlig service og bankende hjerter både for byen og utvalget i hyllene. 

Det er Hovedgata og Hulgata som binder sentrum sammen. Den starter ved foten av Fjærkleivene, og strekker seg derfra over Nytorvet, gjennom gågata, over Øyvind Bjorvatns Plass og helt ned til brygga. Langs veien finner du spesialforretningene som selger det du kanskje ikke får alle andre steder. Flere håndverkere har også tilhold i hovedgata, og du finner blant annet både salmaker, keramiker, gullsmed og bakeri blant våre næringsdrivende.

Gågata. Foto Atle J. Goutbeek.

Gågata. Foto Atle J. Goutbeek.


Hovedgata/Holgata binder sammen det øvre og nedre nivået i Tvedestrand sentrum. Dette var en viktig brosteinsbelagt bygate fra gammelt av. Foto: Dag Jenssen, Feste Grenland.

Hovedgata/Holgata binder sammen det øvre og nedre nivået i Tvedestrand sentrum. Dette var en viktig brosteinsbelagt bygate fra gammelt av. Foto: Dag Jenssen, Feste Grenland.

skomakergata

Det var Tvedestrand, og kanskje spesielt gågata som var inspirasjonen til bymiljøet i «Jul i skomakergata». I gågata finner du også et av landets smaleste hus, døpt Strykejernet. Strykejernet er også spesielt i den forstand at det faktisk er inngang fra gateplan i alle tre etasjer.

En kveldstur ned hovedgata mot sjøen er også anbefalt. Etter en omfattende opprustning gjennom prosjektet Byløft - med nye brostein, granittheller, utsmykning og dekorativ belysning - er det en opplevelse i seg selv.


Badepark

Et steinkast unna sentrumsgatene ligger bytjernet Tjenna, med en fin, grønn og en usedvanlig populær badepark. Der kan familien boltre seg igjennom sommeren helt gratis, og langs havna ligger fritidsbåtene tett i tett langs bryggene om sommeren. Men lukker du øynene kan du se for deg de store seilskutene som lå fra bryggene og utover i fjorden på 1800-tallet. De hvite seils gullalder, hvor Tvedestrand var en av Norges fremste sjøfartsbyer. 

Tjenna og badeparken. Foto Atle J. Goutbeek.

Tjenna og badeparken. Foto Atle J. Goutbeek.


Bøkenes by. Foto: Sara Godthelp Vågsmyr.

Bøkenes by. Foto: Sara Godthelp Vågsmyr.

Bokby

Tvedestrand er også blitt bøkenes by. Bokbyen ved Skagerrak ble etablert i 2003, og siden da har Tvedestrand vært bokby. I nedre bydel, ned mot havna, ligger koselige bokutsalg og antikvariater. Men byen hadde et godt fotfeste i litteraturens og språkets verden lenge før den ble bokby. Arne Garborg var lærerstudent ved det som en gang het Holt Seminar, og grunnla også Tvedestrandsposten mens han bodde her. Men ikke minst er Knud Knudsen, regnet som bokmålets far, født og oppvokst i Holt i Tvedestrand. 

 

Kilder: Wikipedia, kulturstien.no, Tvedestrand Kommune, Store Norske leksikon.